Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ο νεομάρτυρας καθολικός ιερέας Ragheed Ganni


Ο Ragheed Aziz Ganni  ήταν Ασσύριος Χαλδαίος καθολικός ιερέας ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Ιουνίου 2007 σε ηλικία 35 ετών μαζί με τρεις υποδιάκονους μετά την κυριακάτικη  Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πνεύματος στη Μοσούλη .

Ο πατήρ Ganni ήταν γραμματέας του Αρχιεπισκόπου των Χαλδαίων της Μοσούλης, Παύλου Φαράζ Ραχό, της μεγαλύτερης χριστιανικής κοινότητας του Ιράκ. Ο Ραχό δολοφονήθηκε και αυτός μόλις εννέα μήνες μετά το θάνατο του Ganni, στην ίδια πόλη της Μοσούλης.
 
Ο Πατήρ Ganni χειροτονήθηκε ιερέας στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2001, μετά το πέρας των θεολογικών σπουδών στο Ποντιφηκό Ιρλανδικό Κολέγιο και στο Ποντιφηκό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά Ακινάτη. Είχε και πτυχίο μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

Ο θάνατος αποτελεί πάντα δυσάρεστο γεγονός, αλλά γίνεται δυσβάσταχτος όταν βλέπεις νέα παιδιά να φεύγουν πριν την ώρα τους. Δεν τον δολοφόνησαν επειδή είχε μπλέξει με κακές παρέες. Δεν ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τον γάζωσαν μόνο και μόνο επειδή ήταν καθολικός ιερέας.  Ιερέας μιας θρησκευτικής κοινότητας στο Ιράκ πολύ παλαιότερης από εκείνη των μουσουλμάνων και αριθμεί μισό εκατομμύριο πιστούς. Μια εκκλησία που διώκεται με την σιωπηρή ανοχή της Δύσης. Είθε το μαρτύριό του να συμβάλλει στην ειρήνη στο Ιράκ.
Ο π. Ganni νεκρός, ντυμένος με τα ιερά άμφια

Καθολικός Ιερέας το πρώτο θύμα της 11/09/2001

Δεν υπάρχουν σχόλια: