Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Πάπας Πίος ΙΒ', ο Χίτλερ και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος


O Πάπας Πίος ΙΒ'

Πρόκειται για δύο αποσπάσματα διάρκειας 10 λεπτών το καθένα από ένα έγκριτο ντοκυμαντέρ ιστορίας της RAI με αγγλικούς υπότιτλους, για την στάση του Πάπα Πίου ΙΒ' (1939-1958) στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη σχέση του με τον Χίτλερ και το ναζισμό καθώς και για τη "σιωπή" που τήρησε απέναντι στη γενοκτονία των Εβραίων. 

Πέρα από το ενδιαφέρον κινηματογραφικό υλικό, παρουσιάζονται πρώην απόρρητα διπλωματικά έγγραφα καθώς και μαρτυρίες συνεργατών τόσο του Τσώρτσιλ όσο και του Χίτλερ.
Στο πρώτο απόσπασμα παρουσιάζονται έγγραφα του βρετανικού Foreign Office που αποκαλύπτουν τη συμμετοχή του τότε Πάπα στην μυστική οργάνωση Black Orchestra που είχε ως σκοπό την δολοφονία του Χίτλερ. Επίσης παρουσιάζονται οι λόγοι που ανάγκαζαν τον Πάπα να είναι πολύ προσεχτικός σε οποιαδήποτε δήλωσή του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Κάντε κλικ εδώ για να το δείτε.


Στο δεύτερο απόσπασμα παρουσιάζονται το σχέδιο του Χίτλερ να αιχμαλωτίσει τον Πάπα και τους Καρδινάλιους μεταφέροντάς τους στη Γερμανία,  το φιλανθρωπικό έργο του Πάπα κατά την διάρκεια του πολέμου, το πώς κατάφερε να σώσει εβραίους κρύβοντάς τους μέσα στο Βατικανό και σε διάφορες εκκλησίες, το πώς έτρεξε αμέσως μετά το βομβαρδισμό της Ρώμης ανάμεσα στα χαλάσματα, τους νεκρούς και τραυματίες, αλλά και το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η Καθολική Εκκλησία απέναντι στους Ναζί, για να παραμείνει πιστή στα λόγια του Ιησού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: