Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Οι ευχές του Πάπα στον επίσκοπο Σύρου για την 50η επέτειο της ιερατικής του χειροτονίας

pope_syrou
Στις 29 Απριλίου 1962, ο μακαριστός Επίσκοπος Σύρου, π. Γεώργιος Ξενόπουλος, χειροτόνησε ιερέα τον νυν Επίσκοπο Σύρου, Σεβασμιότατο Φραγκίσκο. Φέτος, στις 29 Απριλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια. Ήδη ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , έστειλε στον Σεβασμιότατο την παρακάτω ευχητήρια επιστολή την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Πάπας. 

Προς τον Σεβάσμιο Αδελφό
Φραγκίσκο Παπαμανώλη, ο.f.m.cap.
Επίσκοπο Σύρου, Μήλου και Θήρας
και Αποστολικό Τοποτηρητή Κρήτης

Σεβάσμιε Αδελφέ, διατρέχοντας τους ίδιους δρόμους, στους οποίους βάδισαν σ’ αυτό τον τόπο οι προηγούμενοι κήρυκες του Ευαγγελίου, σε ατενίζουμε από μακριά  και ταυτόχρονα χαιρόμαστε που η Εκκλησία του Θεού στολίζεται και συνεχώς λαμπρύνεται με τις φροντίδες των αποστόλων του Χριστού. Και η χαρά η δική σου και η δική Μας διπλασιάζεται τώρα, επειδή γνωρίζομε ότι συμπλήρωσες την πεντηκοστή επέτειο της ιερατικής σου χειροτονίας.
Δεν επιθυμούμε πράγματι να λησμονήσομε εκείνη την ηλικία, κατά την οποία έφηβος εισήλθες στο Τάγμα των Ελασσόνων Καπουκίνων Αδελφών και φρόντισες να ακολουθήσεις τις απαιτούμενες σπουδές, ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα για να εργαστείς στην άμπελο του Κυρίου. Μάλλον παραμένει στην ψυχή σου η ανάμνηση εκείνου του λαμπρού γεγονότος όταν, μέσα σε πολυάριθμη συγκέντρωση συγγενών και συναδέλφων  ανέβηκες στον Βωμό του Κυρίου ως νεαρός ιερέας.
Έχοντας λάβει έπειτα μια πιο ειδική μόρφωση με μελέτες στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Λατερανού στη Ρώμη, κυρίως στο έργο του οικουμενισμού, επανήλθες στην Ελλάδα και, τόσο μέσα στη μοναστική σου οικογένεια όσο και έξω από αυτήν, διεκπεραίωσες κατά τρόπο έξοχο ορισμένα λειτουργήματα, ώστε να διαδίδεται πλούσια ο σωτήριος Λόγος του Θεού. Αυτό έγινε πολύ περισσότερο όταν τιμήθηκες με το επισκοπικό αξίωμα.
Δεν αγνοούμε επίσης, Σεβάσμιε Αδελφέ, πόσες είναι οι δυσκολίες σου, πόσοι οι κόποι σου, εφόσον πάσχεις επίσης από κάποιο πρόβλημα υγείας. Αλλά στηριζόμενος από τη βοήθεια του Σωτήρα, αγωνίζεσαι να εκπληρώσεις έντιμα και με επιμέλεια τα καθήκοντα του Ποιμένα, ώστε να προέλθουν άφθονες οι ευεργεσίες Του Σωτήρα προς τους πιστούς. Απέκτησες επίσης την εκτίμηση των λοιπών Ιεραρχών, οι οποίοι σε εξέλεξαν Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος.
Γι’ αυτούς και για άλλους λόγους επιθυμούμε να σου υποβάλουμε τα συγχαρητήριά Μας, μαζί με τους συνεργάτες σου και με όλη την εκκλησιαστική σύναξη, προς όφελος της οποίας αφιέρωσες το ιερατικό και επισκοπικό σου έργο.
Ικετεύουμε μάλιστα τον φιλεύσπλαχνο Κύριο να ανταμείψει άφθονα τα αξιόμισθα έργα σου και να είναι ο σταθερός υποστηρικτής σου.
Τέλος, Σεβάσμιε Αδελφέ, επιθυμούμε να δεχθείς ολόψυχα την Αποστολική Ευλογία, την οποία θέλουμε να επεκτείνουμε με αγάπη προς όλους τους πιστούς των Εκκλησιαστικών σου Επαρχιών.

Από την έδρα του Βατικανού, την 15η Μαρτίου του έτους 2012, έβδομο έτος της Αρχιερατείας Μας.
Πάπας  Βενέδικτος  16ος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: