Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Ο μάρτυρας επίσκοπος Ioan Suciu


Το αίτημα του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να καταδικαστεί η Ουνία ως μέθοδος που απάδει του ορθόδοξου φρονήματος συνέπεσε με την επέτειο του μαρτυρίου του "ουνίτη" ρουμάνου επισκόπου Ioan Suciu στις 27 Ιουνίου 1953 σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Γεννήθηκε το 1907 στο Blaj της Ρουμανίας από ευσεβή οικογένεια ελληνόρρυθμου ιερέα. Παρόλο που είχε μεγάλη κλίση προς την Βιολογία και τις θετικές επιστήμες, αποφάσισε τελικά να γίνει ιερέας και το 1925 πήγε στη Ρώμη όπου διέμενε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγίου Αθανασίου. Το 1931 έκανε το διδακτορικό του στη Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Angelicum των Δομηνικανών και χειροτονήθηκε ιερέας. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ασχολήθηκε με την ποιμαντική των παιδιών και των νέων. Το 1940 χειροτονήθηκε βοηθός επίσκοπος της μητρόπολης της Oradea.
Στη Ρώμη, φορώντας το ράσο του Ελληνικού Κολλεγίου του Αγίου Αθανασίου


Στίς 21 Οκτωβρίου 1948, 250ή επέτειο της ένωσης των ελληνορρύθμων της Ρουμανίας με τη Ρώμη, το κομμουνιστικό καθεστώς με την αγαστή συνεργασία της ρουμανικής ορθόδοξης εκκλησίας, με το διάταγμα 358/1948 επέβαλλε την "εθελουσία" και "αυθόρμητη" προσχώρηση του ενός εκατομμυρίου ελληνόρρυθμων καθολικών στην ορθοδοξία, μαζί φυσικά με την εκκλησιαστική περιουσία.



Με αυτό τον τρόπο θα αποκοβόταν κάθε επαφή με τη Ρώμη και  με τη δύση, και θα ήταν ευκολότερος ο έλεγχος μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

Στους 12 ελληνόρρυθμους επισκόπους έγιναν σαγνηνευτικές προτάσεις για σημαντικές θέσεις μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία αν γίνονταν ορθόδοξοι. Συγκεκριμένα ο ρουμάνος ορθόδοξος πατριάρχης Iustinian Marina, "πρότεινε" στον Iuliu Hossu, "ουνίτη" επίσκοπο του Cluj, να γίνει ορθόδοξος με αντάλλαγμα να γίνει αρχιεπίσκοπος Ιασίου και μητροπολίτης Μολδαβίας, θέση που θα τον καθιστούσε αυτόματά διάδοχο του στον πατριαρχικό θρόνο της Ρουμανίας. Όλοι οι ελληνόρρυθμοι ιεράρχες αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη τους στο Χριστό και την Εκκλησία Του με αντάλλαγμα τιμές και δόξες της ανίερης συμμαχίας κομμουνισμού-ορθοδόξων και φυλακίστηκαν.

Ο Ioan Sucu, καταβεβλημένος στο κολαστήριο του Sighet

Ο Ioan Suciu κατέληξε στη φυλακή του Sighet όπου και πέθανε από την πείνα στις 27 Ιουνίου 1953, μάρτυρας και δόξα της Καθολικής Εκκλησίας. Το σώμα του, πετάχτηκε ακήδευτο σε ομαδικό τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου