Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Όλο και περισσότεροι καρδινάλιοι τελούν την "παλαιά" Θεία Λειτουργία

Πρόσφατα ο καρδινάλιος Raymond Leo Burke, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Αγνής στο Άμστερνταμ όπως φαίνεται και στο βίντεο σύμφωνα με την τυπική εκδοση του 1962, πριν την Λετουργική Μεταρρύθμιση του 1970. Το ίδιο έκανε τον Οκτώβριο και ο καρδινάλιος Darío Castrillón Hoyos μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Το ιδιόβουλο του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' Summorum Pontificum το 2007 έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς καθολικούς που ουδεμία σχέση έχουν με τους λεφεβριανούς και τις παραφυάδες τους, να γνωρίσουν την Θεία Λειτουργία όπως τελούταν επί αιώνες πριν την δεκαετία του 1960.

Με αυτό τον τρόπο οι σημερινοί καθολικοί μπορούν να προσεγγίσουν την ίδια ιεροπρεπή ατμόσφαιρα που έθρεψε εκατοντάδες αγίους, από τον Άγιο Ιγνάτιο Λογιόλα μέχρι την Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού και την Αγία Μαρία Γκορέττι, κουρασμένοι από τις Θείες Λειτουργίες με τα ντραμς και τις ηλεκτρικές κιθάρες, τα παλαμάκια και τα άσματα...νηπιαγωγείου.

Η "παλιά" Λειτουργία έδωσε δυναμικό παρόν και στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Μαδρίτη τον περασμένο Αύγουστο παρουσία χιλιάδων νέων. Ελπίζουμε να εγκατασταθεί σύντομα και σε ορισμένους Καθολικούς Ναούς στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η Θεία Λειτουργία των 11 π.μ. στα λατινικά, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1. Η θ.Λεοτουργία "παλαιά" ή "νέα" δεν εγκαθίσταται, αλλά τελείται.

2. Η θ.Λειτουργία των 11,00 στον Άγιο Διονύσιο είναι αξιπρεπέστατη, και δεν συντρέχει κανένας λόγος να τελεστεί ή "παλαιά".

3. Οι Επίσκοποι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ την τέλεση της προσυνοδικής θ.Λειτουργίας.

4. Προσγειώσου στην πραγματικότητα και βοήθησε, συμβουλέυοντας, τους ιερείς ώστε να τελούν αξιοπτρεπώς τη "νέα".

Catholicus Laicus είπε...

1. η "νέα" Λειτουργία "εγκατεστάθη" εν μια νυκτί το 1970.

2-3. Roma locuta est. Το γνωρίζετε? Η τέλεση της "προσυνοδικής" Λειτουργίας χάρη στο Summorum Pontificum δεν χρειάζεται πλέον την έγκριση των επισκόπων, με τον ίδιο τρόπο που ιερείς δεν περιμένουν την έγκριση για να λειτουργήσουν πάνω σε τραπεζάκια κουζίνας ή σαλονιού. Υπάρχουν αρκετοί πιστοί στην Αθήνα που επιθυμούν την τέλεση της παλαιάς Λειτουργίας, μια επιθυμία από την οποία οι Επίσκοποι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ενότης εν τη ποικιλία δεν λέμε?
Η πρόταση για την τέλεση της "παλαιάς" Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου ουδεμία υπόνοια αφήνει για τον τρόπο τέλεσης των Μυστηρίων στο συγκεκριμένο Ναό, ο οποίος είναι αξιοπρεπέστατος και πρέπει να αποτελεί πρότυπο για όλες τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής. Ετέθη το ερώτημα οτι αφού τελείται την Κυριακή στις 11 στην λατινική γλώσσα, γιατί να μην τελείται και σύμφωνα με το τυπικό του 1962? Μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα από κακοήθεια και μόνο....

4. Δεν είναι αρμοδιότητά μου να συμβουλεύω τους ιερείς, καθότι έχουν λάβει επαρκή κατάρτιση. Αν θέλουμε να προσγειωθούμε στην πραγματική πραγματικότητα, ας κλείσουμε τους άδειους μας ναούς αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αδιάφοροι απέναντι στην Εκκλησία. Αξίζει?