Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Πλησιάζει το τέλος του κόσμου ?

Πρόκειται για απαντήσεις που έδωσα σε μια φοιτήτρια Θεολογίας που υποστήριζε οτι πλησιάζει το τέλος του κόσμου, λόγω "σημείων" που εκπληρώνονται.


'Οσον αφορά τα "σημεία", οι προηγούμενες γενιές έχουν δει και χειρότερα.
Αναφέρω χαρακτηριστικά την "μάστιγα του Θεού" τον Αττίλα, τον "Μαύρο Θάνατο" που αφάνισε το 1/3 των ευρωπαίων στο μεσαίωνα, τον εκατονταετή πόλεμο, τους σεισμούς περίπου το 1570 που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο, το έτος χωρίς καλοκαίρι (1817) που εκατομμύρια ευρωπαίοι πέθαναν από πείνα, της φρίκη της ισπανικής γρίππης (1918).
Είναι γεγονότα που η ανθρωπότητα έχει ξαναζήσει, απλά σήμερα χάρη στα ΜΜΕ το τσουνάμι της Ιαπωνίας προκαλεί αίσθηση, σε αντίθεση με άλλα χειρότερα τσουνάμι που ο φακός δεν τα κατέγραψε (πχ η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν 3500 χρόνια, Σουμάτρα 1880).
Καλό είναι να είμαστε σε εγρήγορση επειδή ο Κύριος μπορεί να έρθει τώρα και να μην προλάβω να τελειώσω αυτό το μήνυμα, μπορεί να έρθει και μετά από 5000 χρόνια. Σημεία πάντα θα υπάρχουν.

 Σέβομαι την προσωπική σου άποψη. Στο "Πάτερ ημών" πάντα υπερτονίζω το "ελθέτω η βασιλεία σου" επειδή βλέπω την Δευτέρα Παρουσία σαν λύτρωση παρά σαν κάτι το τρομακτικό. Τώρα για το σε ποιά πλευρά καθίσω, ίσως καταφέρω να "μπερδευτώ κατά λάθος" στα δεξιά αν δεν με πάρουν χαμπάρι.
Δεν έχω καλή μνήμη από τα μαθήματα, δεν ξέρω αν η μετάδοση πάει καπάκι και με την αποδοχή/μεταστροφή, επειδή το ευαγγέλιο έχει γίνει γνωστό στην Κίνα επί Μάρκο Πόλο, και στους ιθαγενείς της Αμερικής το ίδιο λίγο αργότερα, αλλά δυστυχώς δια πυρός και σιδήρου.
Η γνώση είναι κάτι το υποκειμενικό, δεν ξέρουμε για παράδειγμα μετά από 500 χρόνια πόσα ακόμα επιτεύγματα θα υπάρχουν π.χ. να θεραπεύεται ο καρκίνος με ένα depon.... Τώρα για το κράτος του Ισραήλ... είναι ακόμα φρέσκο, η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή, τα σύνορα πάντα αλλάζουν, κράτη συγχωνεύονται, νέα δημιουργούνται...Δεν αποκλείεται να δούμε σε λίγα χρόνια...τη Συρία σε ρόλο αστυνόμου των ΗΠΑ και το Ισραήλ να ξεπέσει σε αχρηστία...Μπορεί το Ισραήλ που αναφέρει η Βίβλος να είναι η Εκκλησία, το νέο Ισραήλ.
Όλα υποκειμενικά είναι...όπως και η γνώμη μου. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη και ο Ζαχαρίας όπως και όλα τα προφητικά βιβλία της Αγίας Γραφής έχουν έντονο αλληγορικό χαρακτήρα και πολλές φορές στο παρελθόν έγιναν γκάφες επειδή πιστέψαμε οτι φτάσαμε στο αμήν. Η ερμηνεία τους είναι πολύ δύσκολη.
Επ'ευκαιρία κυκλοφορούν και οι προφητείες του Μαλαχία του καλόγερου, σύμφωνα με τις οποίες ο σημερινός πάπας είναι ο προτελευταίος, στη Βασιλική του Αγίου Παύλου στη Ρώμη, που υπάρχουν ψηφιδωτά με όλους τους Πάπες, δεν έχει μείνει πολύς χώρος για νέα ψηφιδωτά κλπ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: