Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο εφιάλτης του να είσαι Μάρτυρας του Ιεχωβά


Η προπαγάνδα των Ιεχωβάδων για τον Αρμαγεδώνα

Η μαρτυρία μιας γυναίκας που γεννήθηκε σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον που διέπεται από πολλούς κανόνες, οι οποίοι της προκάλεσαν οδύνη και πόνο λόγω του αδύναμου και ευαίσθητου χαρακτήρα της.

Η Katia Garofalo γεννήθηκε σε μια οικογένεια Μαρτύρων του Ιεχωβά . Το πλαίσιο των ιεχωβίτικων πιστεύω σίγουρα δεν είναι υγιές για ένα μικρό κορίτσι που σαν την Κάτια αντικρίζει τη ζωή και έχει ανάγκη να βιώσει το σχολείο και να μοιραστεί με τους συμμαθητές της παιχνίδια και παραδόσεις.
Αντ 'αυτού, από την τρυφερή της ηλικία, η Κάτια, λαβαίνει μια ανατροφή γεμάτη απαγορεύσεις: όχι στους εορτασμούς των Χριστουγέννων, του Πάσχα, της Πρωτοχρονιάς, του Καρναβαλιού. Καθόλου χριστουγεννιάτικο δέντρο ή γλυκά που αποτελούν μέρος της παράδοσης, όχι στα πασχαλινά τσουρέκια και αυγά, όχι και στις τούρτες γενεθλίων.

Όλα αυτά θεωρούνται ειδωλολατρία στον κόσμο του Σατανά. Όποιος υποπέφτει σε αυτά τα πράγματα διακατέχεται από ενοχές. Κινδυνεύει να μην επιβιώσει την Ημέρα της Κρίσης και να πεθάνει στον Αρμαγεδώνα. 

Έτσι, η Κάτια, ένα μικρό κορίτσι γεμάτο περιέργεια, με δημιουργικές τάσεις, ζει σε ένα περιβάλλον εχθρικό  και άκαμπτο, απομονωμένη, και ασχολείται με την ανάγνωση μόνο των ιεχωβίτικων δημοσιεύσεων και τη μετάδοσή τους.

Στην ηλικία των 11 ετών, η Κάτια, κατηγορείται από μια άλλη μάρτυρα του Ιεχωβά, ως άτομο χαμηλής ηθικής, αμαρτωλή, ή αυτολεξεί "νυμφομανής, άρρωστη με το σεξ." Δυστυχώς, δώδεκα ετών, η Κάτια, κακοποιείται σεξουαλικά από ένα αγόρι 18 ετών.  Η ιστορία της λαβαίνει δραματικές διαστάσεις, μιλάνε για ένα κορίτσι που έχει και ψυχολογικά προβλήματα.

Αρχίζει να αισθάνεται στόχος προσοχής, έρευνας και υποψίας από την πλευρά των οπαδών της θρησκείας της, και αυτά δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να προσθέσουν μια βαθιά δυσφορία στο εσωτερικό της Κάτιας μέχρι να βυθιστεί σε μια μορφή κατάθλιψης, τέτοια ώστε να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. 

Στην ηλικία των 19 ετών, η Κάτια, για να μην αισθάνεται αποκλεισμένη και αποκομμένη από τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσε, προσπαθεί να είναι δραστήρια ως Μάρτυρας του Ιεχωβά, εκτελώντας μάλιστα καθήκοντα "σκαπανέα," το οποίο περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη δέσμευση για προσηλυτισμό από πόρτα σε πόρτα.

Αυτός σίγουρα δεν είναι ο τρόπος που θα βοηθήσει την Κάτια να ξεπεράσει τα εσωτερικά  προβλήματά της. Στην πραγματικότητα, με την πάροδο του χρόνου, προσθέτονται κάποια επεισόδια που της προκαλούν περισσότερα προβλήματα.

Ένας "πρεσβύτερος", άτομο με πνευματικά καθήκοντα, βρίσκει ένα CD του Franco Battiato στο σπίτι της Κάτια και της απευθύνει το ανάθεμα: « κατέχεσαι από το διάβολο".

Οι διάφορες προσπάθειες της Κάτιας να είναι μια καλή μάρτυρας του Ιεχωβά, αντί να φέρουν οφέλη για τη νευρική ισορροπία της, αποδεικνύονται καθοριστικά καταστροφικές, τόσο που το 2006, η Κάτια, σε ηλικία 29 ετών γίνεται ανενεργό μέλος των μαρτύρων του Ιεχωβά , και στη συνέχεια, το 2008, έρχεται το ανακριτικό μέτρο με την απέλαση της από τη θρησκεία.

Η πλύση εγκεφάλου, οι φοβίες, οι ενοχές και η ντροπή επηρεάζουν την διανοητική υγεία της Κάτιας. Έχει έμμονες ιδέες  ότι η θεία ετυμηγορία θα την τιμωρήσει για το γεγονός ότι εγκατέλειψε μια θρησκεία που θεωρεί τον εαυτό της ως μοναδική παρακαταθήκη της "αλήθειας".

Λυγισμένη από τις ενοχές, κάνει κάποιες απόπειρες αυτοκτονίας, πέφτοντας σε κώμα σε 2 περιπτώσεις. Η Κάτια μπαίνει σε ψυχιατρική κλινική. Τελικά, με τη βοήθεια καλών γιατρών, μετά από φαρμακευτική αγωγή και ψυχιατρικές συνεδρίες, η Κάτια, καταφέρνει να διαχειριστεί την ασθένειά της και ανακτά σταδιακά μια πιο ήρεμη ζωή.

Η συμβουλή που δίνει η Κάτια προς όλους εκείνους που εξοστρακίζονται από την  θρησκευτική κοινότητα τους είναι: «Μην χάνετε ποτέ την ελπίδα!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: